INFORMATION OM WEBLÄSARE

När jag registrerade det här domännamnet Alanäs.se så kunde jag inte motstå frestelsen att registrera det med bokstaven ä i Alanäs fast det är en hel del bekymmer förknippat med så kallade internationaliserande domännamn.

En del webläsare t.e.x Firefox och Opera kan läsa dom internationaliserande domännamnen och då är det bara till att skriva www.alanäs.se i adressraden så kommer ni till sidan. Medans Internet Explorer inte kan läsa en sådan adress utan behöver ha adressen omkodad med ASCII tecken till ett så kallat klassiskt domännamn.

Så för att undvika att någon webläsare inte skulle kunna läsa sidans adress så skrivs den omkodad som http://www.xn--alans-jra.se/. Som ni ser så är det den adressen som syns i adresraden, fast om ni använder Firefox eller Opera så fungerar www.alanäs.se precis lika bra.

OBS !!! Nu när Internet Explorer 7.0 släppts så skall alla webläsare iaf dom stora kunna läsa så kallade internationaliserande domännamn. Så nu kan ni bara skriva www.alanäs.se i adressraden så skall det fungera iaf i Firefox,Opera och Internet Explorer om ni använder version 7.0.